Főoldal
Üzenetek
3.osztály
4.osztály
5.osztály
6.osztály
7.osztály
8.osztály
Gyakorló feladatok
Hasznos oldalak
Oktatóprogramok
Játékok
Iskola honlap
Informatika szakkör10-óra

Karakterformázás

I. Szöveg beírása

Egy szövegszerkesztőbe leggyakrabban begépeljük a szövegeket. A begépelt szöveg az ablak szövegterületén jelenik meg. A függőlegesen villogó kurzor jelzi, hol tartunk a gépelésnél.

A szöveg sorai olyan hosszúak lesznek, amekkora a felső vonalzó beosztásában fehéren látszik, illetve ameddig a jobb oldali behúzás tart.
Az írógépektől eltérően a WordPad programban nem kell megnyomnia az ENTER billentyűt új sor kezdéséhez. A WordPad automatikusan új sort kezd, amikor az aktuális sor végére ér. Ha új bekezdést szeretnénk kezdeni, nyomjuk meg az ENTER billentyűt.

 

II. Hibák javítása, törlés

Gépelés közben hibákat ejthetünk. Szerencsére a szövegszerkesztőkben nagyon könnyű a hibát kijavítani.

TÖRLÉS:


- A kurzortól balra levő (kurzor előtti) karakter törlése a BACKSPACE billentyűvel lehetséges.
- A kurzortól jobbra levő (kurzor utáni) karakter törlése a DELETE billentyűvel történik.
- Ha később vesszük észre a hibát, akkor a hibás karakter elé vagy mögé kattintunk egérrel és az előbbi két módszer valamelyikét alkalmazzuk.
- Teljes szó vagy hosszabb szövegrész törléséhez a törlendő részt ki kell jelölni.  

III. Szöveg kijelölése

Amikor valamit csinálni szeretne a dokumentum szövegével (például: másolni vagy formázni) először ki kell jelölnie azt. Szöveg kijelöléséhez helyezzük az egérmutatót balra attól a ponttól, ahonnan el kívánjuk kezdeni a kijelölést. Miután elhelyeztük az egérmutatót, kattintsunk, és tartsuk lenyomva az egér bal gombját amíg a mutatót a kijelölni kívánt szöveg fölött végighúzzuk. A kijelölt szöveg kiemelten (kék háttérrel és fehér betűkkel) jelenik meg. Miután befejezte a kijelölést, engedje fel az egérgombot.

IV. Visszavonás

A kijelölt rész egyetlen billentyű leütésekor is kitörlődik és a leütött karakter jelenik meg helyette. Ha ez tévedésből történt meg, nem kell újra gépelni a szöveget, hanem a Visszavonás gombra kattintva egyszerűen érvénytelenítjük az elrontott műveletet.V. Feladat

1,2,