Főoldal
Üzenetek
3.osztály
4.osztály
5.osztály
6.osztály
7.osztály
8.osztály
Gyakorló feladatok
Hasznos oldalak
Oktatóprogramok
Játékok
Iskola honlap
Technika
Informatika szakkör7-óra

Kijelölés, másolás, beillesztés

 

1. Kijelölés, másolás

Az ábrán levő tortát meg tudjuk rajzolni az eddig tanultak alapján is, de észrevehetjük, hogy a hat gyertya teljesen egyforma. Így a torta megrajzolása után egy gyertyát is elegendő megrajzolnunk, majd ezután ötször le kell másolnunk a megfelelő helyre. Másoláskor tudatnunk kell a számítógéppel, hogy mely részletet szeretnénk másolni. Erre szolgál a kijelölés. Ehhez kattintsunk a Kép menü Kijelölés gombjának legördülő menüjére. 


A kijelölt terület lehet téglalap alakú vagy szabadkézzel körülhatárolt tartomány. Kijelöléskor azt is kell eldönteni, hogy a kijelölt területet háttérrel együtt vagy anélkül szeretnénk másolni. Az Átlátszó kijelölés a háttér elemeit nem jelöli ki.

 

Ezután az egeret helyezzük a kijelölendő téglalap alakú tartomány egyik csúcsához, s az egér bal gombját nyomva tartva, mozgassuk átlósan az egeret. A kijelölt részt szaggatott vonallal veszi körbe a program. Amikor a kijelölés megfelelő méretű, engedjük fel a bal gombot.
A kijelölt területekkel ezután különböző műveleteket végezhetünk.
 
Mozgassuk az egeret a kijelölt rész fölé. Ekkor 4 ágú nyíl jelenik meg. Nyomjuk meg a CTRL billentyűt és az egér bal gombját nyomva tartva húzzuk el a kijelölt részt oda, ahová le szeretnénk másolni. A megfelelő helyen előbb az egeret, majd a CTRL billentyűt engedjük fel. A másolat megőrzi a kijelölést, tehát ha akarunk, további másolatokat is készíthetünk. A torta rajzának elkészítéséhez a gyertyát ötször kell lemásolnunk.

A kijelölt alakzatot a Vágólap menü Másolás pontjával vágólapra is küldhetjük, ahonnan a Beillesztés gombbal annyiszor illesztjük be, ahányszor csak akarjuk. A beillesztés helye alapértelmezés szerint a Rajzlap bal felső sarka, ahonnan egérrel a kívánt rajzterületre vonszolhatjuk az ábrát. 

2. Készítsünk születésnapi meghívót!

Készíts egy születésnapi meghívót! Használd az előző órákon elkészített léggömböket, illetve a most elkészített tortát! 

 

3. Gyakorló feladatok

  Rajzoljunk sakktáblát!

A sakktábla ismétlődő elemeket tartalmaz, rajzolása tehát meggyorsítható a másolás alkalmazásával.

A rajzolás lépései:

- Rajzoljunk egy négyzetet
- Másolással négy négyzetből állítsunk elő egy nagy négyzetet (a kijelölés átlátszó legyen!)
- A két átellenes négyzetet színezzük feketére
- A nagy négyzet kijelölésével és többszöri másolásával alakítsuk ki a sakktáblát.
- Helyezzük el a feliratokat.
 
  Forrás: www.infoteszt.atw.hu