Főoldal
Üzenetek
3.osztály
4.osztály
5.osztály
6.osztály
7.osztály
8.osztály
Gyakorló feladatok
Hasznos oldalak
Oktatóprogramok
Játékok
Iskola honlap
Informatika szakkör17-óra

Feliratozás/stáblista. Zene hozzáadása.


 

1. Feliratok készítése

 

A képek alatti feliratsáv még némi munkát ad nekünk. Sorban csak rá kell kattintani a feliratsáv területeire, és fölülírni az ott lévő szöveget valami sajáttal. Ha úgy érezzük, hogy az adott helyen nincs szükségünk szövegre, álljunk fölé, majd jobb egérgomb, és a felugró menüből válasszuk az eltávolítás menüpontot (vagy Delete). A szöveg szerkesztése nem a szövegsávban történik, hanem az előnézeti ablakban. Ilyenkor megint csak egy új menüpontba kerülünk (a fölső sorokban megjelenik a "Szöveghez tartozó eszközök" felirat, és alatta a "Formátum" menü jelzése), amelyben a leglényegesebb számunkra most az, hogy kiválaszthatjuk a betűtípust, a betűk nagyságát, sőt a "Szöveg időtartama" résznél még azt is, hogy a felirat hány másodpercig legyen látható.

 

 

 

 

2. Zene hozzáadása

 

Ha a témát kiválasztottuk, máris felugrik a kérdés: Még nem vett fel zenét. Fel kíván most venni egy dalt?

 

 

Felvenni egy dalt: ez a program szép magyarságával azt jelenti, hogy válasszuk ki, milyen zenét szeretnénk a videó alatt hallani. Ha a kérdésre igent mondunk, ugyanoda jutunk, mintha később a Zene hozzáadása menüpontra kattintanánk, ami közvetlenül (és logikusan) a Videók és fényképek hozzáadása menüpont mellett található. Ha kiválasztottunk és betöltöttünk egy zenét, akkor a fényképeink fölött megjelenik egy zöld színű zenesáv, amely ha sok képünk van, nem ér teljesen végig (nem úgy, mint ezen a képen):

 


Természetesen azt szeretnénk, ha a zene éppen addig szólna, amíg a diavetítés tart. Szerencsére ezt is elintézi nekünk a program. Ehhez először a felső menüsorban a Projekt feliratra kell kattintanunk. Ekkor rögtön megváltozik a képernyőnk, és a felső sorokban új lehetőségek bukkannak elő. Ilyen pl. az Igazítás a zenéhez, amire ha rákattintunk, akkor a vetítés annyi ideig megy majd, ameddig a kiválasztott zeneszámunk tart. Ez persze akkor lesz igazán eredményes, ha a képeink száma és a zene hossza egyensúlyban van. Ha kevés képhez hosszú zenét választunk, akkor nagyon hosszú lesz az egy képre jutó idő, vagyis lassú, vontatott lesz a vetítés. Túl sok képnél pedig ideges, kapkodó lesz a látvány: alig bukkan fel egy kép, már következik is a másik.

 

Projekt

Ezzel a menüvel is találkoztunk már a zene igazításával kapcsolatban. Ezen kívül a zene hangerejét (ill. a zene és a videó hangerejének viszonyát) és a diavetítésünk képarányát határozhatjuk meg (4:3 vagy 16:9). 

 

Szerkesztés

Felerősítés-elhalkítás - ez csak akkor válik aktívvá, ha duplán rákattintunk a zenesáv zöld területére. A Felerősítés segítségével beúsztathatjuk a zenét a videó elején. Az Elhalkítás arra szolgál, hogy ha a zene hosszabb, mint a diavetítés, akkor az utolsó képeknél lehalkíthassuk (kiúsztassuk) a zenét.

 

Időtartam - az egyik legfontosabb paraméter! Itt határozhatjuk meg minden kép vetítésének hosszát. Ha egy képre rákattintunk, akkor megadhatjuk, hogy hány másodpercig legyen látható. De kijelölhetjük akár az összes képet is, és akkor a beállítás minden képre érvényes lesz!

 

Háttérszín - azoknál a képkockáknál működik, ahol nincs fénykép, csak felirat. A képkockára rákattintva aktívvá válik a menüpont, és meghatározhatjuk a szöveg mögötti háttér színét. 

forrás: http://tiszafoto.blogspot.hu/2011/03/windows-live-movie-maker-diavetites.html