Főoldal
Üzenetek
3.osztály
4.osztály
5.osztály
6.osztály
7.osztály
8.osztály
Gyakorló feladatok
Hasznos oldalak
Oktatóprogramok
Játékok
Iskola honlap
Informatika szakkör27-óra

Keresés a weben

 

 

Tanulmányozd az alábbi tananyagot. Olvasd el, és a pirossal kiemelt részt, másold le a füzetedbe!

Ha végeztél, akkor a lap alján található feladatot is old meg! A feladatoknál a választ önállóan keresd meg az Interneten a keresők segítségével, majd mentsd el a saját könyvtáradba!

 

A kereső oldalak olyan webhelyek, amelyek arra szakosodtak, hogy az interneten való eligazodást megkönnyítsék. Két nagy csoportba lehet ezeket sorolni:

1. Tematikus keresők

2. Kulcsszavas keresők.

 


 

 

1. Tematikus keresés

A tematikus keresők a weblapokat különböző tárgykörökre osztják. Egy tárgykör újabb tárgyköröket is tartalmazhat. Olyan ez, mint amikor a fájlokat mappába tároljuk, s egy mappa újabb mappákat is tartalmazhat. 

Pontosan nem tudjuk, hogy mit szeretnénk keresni, csak úgy keresgélünk az oldal már előre felsorolt témái közül. Vannak fő témák (pl.: Autó, Utazás, Játék, Állat, Oktatás, Informatika, stb.), és altémák is; pl. az Autó főtémára kattintva alul láthatjuk az ábrán (Autósport, Motor, Autómánia, stb.)

 

Ilyen oldalak: www.lap.hu;    http://www.goliat.hu/;    https://www.yahoo.com/

 

 

 

 2. Kulcsszavas keresés

A kulcsszavas keresők úgy működnek, hogy megadunk egy vagy több szót, és a program kigyűjti azoknak a lapoknak a címét, amelyekben megtalálja a keresett szót vagy szavakat.

Ebben az esetben amit szeretnél keresni azt meg kell fogalmaznod egy, vagy néhány szóban. Ez lesz az a kulcsszó, amit majd be kell írnod a keresőprogram szerkesztőmezőjébe, majd Entert ütve elindíthatod a keresést.

Nagyon fontos, hogy a kulcsszót jól fogalmazd meg, mert ha téves szót írsz be, vagy nem pontosan az az értelme a beírt szavadnak, amit keresni szeretnél, akkor a majdani találatok listája között nem fogod meglelni amit szeretnél.

Ha például az egerek árait szeretnéd megtudni, akkor a kulcsszó legyen: “egér ára”. Ezeknél a keresőknél pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk keresni.

 

 

Ilyen típusú keresők az alábbi oldalak:

 

www.google.hu www.altavizsla.hu www.heureka.hu www.elvira.hu  

 

 

 

 

GOOGLE működése:  /KERESÉS SZŰKÍTÉSE/

Keress lapokat, ahol szerepel a sivatag és a teve szó!

1. Ha ” ” jelek közé írom a keresett kifejezést akkor, csak az együtt állókat keresi, ezáltal szűkül a keresés és optimalizálódik a feladat, ezt mutatják a találati számok is. 

2. Ha + jelet vagy and szót teszek a kifejezés elé akkor mindegyik kifejezést megkeresi, de nem kell egymás után állniuk.

3. Ha jelet teszek valamelyik keresett szó elé akkor az a kifejezés nem fog szerepelni a találati oldalak között. Jelen esetben csak a tevés oldalakra keress rá. 

 

 


 

 

3. Képek keresése

A Google lehetőséget biztosít képek keresésére is.


Képek keresése
  1. Nyissuk meg az images.google.hu weboldalt.
  2. Keressünk a kívánt szó vagy kifejezés használatával. A keresés találatai között csak képek fognak szerepelni.

Ugyanezt az eredmény érhetjük el, ha a Google internetes keresőjével keresünk a kívánt szóra vagy kifejezésre, majd a Képek lehetőségre kattintunk, a fenti ábrának megfelelően.

 


 

 

4. Hivatkozásgyűjtemények

A hivatkozásgyűjtemények témakörönként tartalmazzák a hivatkozásokat.

pl: www.startlap.com

 


 

OLD MEG A KÖVETKEZŐ FELADATOKAT A GOOGLE SEGÍTSÉGÉVEL

Feladat megnyitása >>>>>