Főoldal
Üzenetek
3.osztály
4.osztály
5.osztály
6.osztály
7.osztály
8.osztály
Gyakorló feladatok
Hasznos oldalak
Oktatóprogramok
Játékok
Iskola honlap
Informatika szakkör7-óra

Keretezés, felsorolás, iniciálé


 1. Keretezés

Kijelölt szövegrészt vagy aktuális bekezdést kerettel láthatunk el. A keretezést a Kezdőlap menü Szegélyek nyomógombbal végezzük. A legördülő menüben előre beállított kerettípusok közül választhatunk.

 

Pontosabb és szebb kereteket készíthetünk ha a menü Szegély és mintázat nevű pontját alkalmazzuk:

Az ablak bal oldalán beállíthatjuk a szegély árnyékát, térhatását, középen a vonal fajtáját, színét és vastagságát. A Minta mezőben láthatjuk a módosítások megjelenését. A nyomógombok be- és kikapcsolásával a keret egyes oldalait jelölhetjük ki.

A Hatókör ablakban kiválaszthatjuk, hogy csak a kijelölt szövegre, vagy az egész bekezdésre vonatkozzon a keretezés.

 

 

Az ablak következő fülein a dokumentum oldalainak keretezését (akár képpel, akár vonallal) választhatjuk, míg a Mintázat fülön a kijelölt szöveg keretének kitöltését is beállíthatjuk. 

2. Felsorolás és számozás


Bekezdések elé jelet vagy számot illeszthetünk be. Ehhez válasszuk a Kezdőlap menü Felsorolás vagy Számozás parancsát. 

A Listajelek gyűjteménye ablakban az utoljára használt néhány szimbólumot látjuk. Ebből választhatunk egyszerű rákattintással. Ha a felajánlott szimbólumok nem megfelelőek, további formák választhatók a Új szimbólum megadása menüvel.
A megjelenő ablakban további szimbólumok, illetve képek is kitallózhatók. A kiválasztott grafikus listajelre kattintva a program minden kijelölt bekezdés elé beszúrja azt. 

 

Hasonlóképpen működik a Számozás parancs is, de itt listajelek helyett számokat, illetve betűket szúr be a program.

A Számozás nyomógomb melletti gomb a Többszintű listát teszi lehetővé. Ez az egymásba ágyazott (többszintű) bekezdések elé más-más szimbólumot, vagy számot illeszt.

Az egyes szintek között a Behúzás növelése / csökkentése nyomógombokkal lehet váltani. 

 

 

Feladat>>>>> felsorolas.doc
3. Iniciálé


Az Iniciálé a bekezdés első vagy néhány első karakterének másságát jelzi. Általában nagyobb méretű és eltérő betűtípusú és színű is lehet, mint a bekezdés többi betűje.

Alkalmazása a következő: A már meglevő bekezdésbe álljunk a szövegkurzorral, majd válasszuk a Beszúrás menü Iniciálé pontját. Ezután értelemszerűen válasszunk a megjelenő panelen felkínált lehetőségekből.

Az alsó menüpont az Iniciálé finomabb beállításait tartalmazza: A panelon az eltérő betűtípus, annak mérete a sorokhoz képes és távolsága a szövegtől is megadható. 

 

  

 

Egy példa az iniciálé alkalmazására: miután az első betűt iniciáléra alakítottuk, külön kijelöltük és megváltoztattuk a színét, majd a Betűtípus menüben árnyékot rendeltünk hozzá. 

 

 

Feladat>>>>>   iniciale.doc

4. Gyakorló feladatok


1. A következő bekezdés első betűje 3 soros iniciálé legyen! Betűtípusa Amaze, színe piros. A többi szöveg Courier New, 14-es méret, dőlt, kék színű. Az oldal mérete A5.

 

2. A5-ös papírlapra 16-os betűmérettel gépeld be az alábbi szöveget, majd az ábra szerint keretezd be! A mintához hasonlóan pirossal keretezd be a megadott kifejezéseket is!

 

 

3. Készítsd el a következő felsorolást saját szimbólumokkal

Forrás: www.infoteszt.atw.hu